Винен лист

« Назад
Чилийски вина от винената листа на ресторант „Лавендер”

Изберете плодовият аромат и хрускава свежест на чилийско вино от избата „Каселеро дел Диабло”
Предложението ВИНО И ХРАНА на ресторант „Лавендер”, включва:
Червено вино КАРМЕНЕР 2013 и КАБЕРНЕ СОВИНЬОН* 2014 с ТЕЛЕШКО КАРПАЧО или ЖУЛИНИ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО в цюрихски стил
  • Виното Каберне совиньон, резерва,реколта 2014 на избата Казилеро дел Диабло спечели златен медал на тазгодишния Брюкселския винен конкурс, проведен в Пловдив. Което е добър знак за виното от реколтата 2014
Бяло вино СОВИНЬОН БЛАН 2014 и ШАРДОНЕ 2014 с ХРУПКАВИ КАЛМАРИ ПО МИЛАНСКИ, СКАРИДИ ПО ПРОВАНСАЛСКИ ИЛИ С ОКТОПОД НА ГРИЛ

Впечатлени сме от чилийското вино, затова и споделяме статия за него, защото светът е твърде малък. Преди 5 века от Европа идва първата лозова пръчка в тази далечна латиноамериканска страна и това съхранява един от най-старите боргундски сортове, известен като „карменер”. Днес, той отново се връща, за да ни донесе разнообразие и кулинарна наслада.
Чили е страна с рядко срещано географско и климатично разнообразие.

Дълго 5000 километра океанско крайбрежие на запад, високата планина Анди, с върхове до 7000 м.н.в. на изток, пустинята Атакама на север и антарктическата Патагония на юг, всъщност това е страна с непробиваеми природни бариери, селскостопански остров и лозарски рай. Тук болести и вредители по лозята са рядкост, а вариращите климатични зони формират разнообразни винарски райони. Голямата част от лозята се намира между 32 и 38 градуса географска ширина. В Северното полукълбо това би съответствало на Южна Испания или Северна Африка, но Тихият океан и студеното Хумболтово течение регулират температурите, в резултат на което в лозаро-винарско отношение Чили се намира между Напа Вали в Калифорния и Бордо във Франция.

Лятото е топло и сухо, зимата студена и дъждовна. Климатичните влияния на океана и Андите се припокриват така, че ясните и топли дни са последвани от студени нощи. Температурните амплитуди спомагат за формирането на плодови аромати, хрубкава свежест при белите и зрели танини и искрящи, дълбоки цветове при червените вина.

Чили предлага на лозите си оптимални условия и в географско отношение. Крайбрежните планински вериги поемат част от студения океански въздух, но останалата прониква във вътрешността на страната по многобройните речни долини. Всяка нощ студен въздух от Андите се спуска върху лозята, които са разположени в Централната Долина и по планинските склонове.
Почвите са също толкова разнообразни, колкото климатът и топографията: алувиални, наносни, глинени, пясъчни, варовикови, вулканични. Относително сухият климат не е проблем за лозите, тъй като постоянно заснежените Анди са непрекъснат източник на вода за напояване.

Началото на винарската история се поставя в началото на 16век. Традицията идва от Европа, естествено с испанците и разбира се в основата е монах, защото църквата има нужда от вино за литургиите си. Първите лози са засадени в плодородната Valle Central.
В началото на 19в. френското влияние в културата става водещо за страната. Тогава се поставят и здравите основи на лозарството и винарството. Поради изолираността си, Чили остава в страни от европейското бедствие по лозята- филоксерата, като така става единстевно място, в което се запазват някои стаир европейски соротве дошли от Бордо и др. европейски райони.
Осъзнавайки уникалния си статут на пощадена от най-голямата лозарска катастрофа в човешката история страна, в Чили е въведена строга карантина върху внасяния в страната лозарски материал. Общата площ на лозята към 2009 година възлиза на 117 559 хектара, 75 процента от които са заети от червени сортове.

Водещият червен сорт в Чили – каберне совиньон – варира от некомплицирани и плодови вина за ежедневна употреба през мощни, плътни и концентрирани до екземпляри с аристократичен финес и сериозен потенциал.
Сортовият коз на Чили в световната надпревара за винена идентичност се нарича карменер – изчезнал от лозята в Бордо и изненадващо появил се след много години на хиляди километра оттам. През 1991 година чилийците идентифицират част от насажденията си от мерло като карменер, като идентификацията на лозичките в различните масиви продължава и до днес. От средата на 90-те години на 20 век Чили акцентира сериозно върху сортовите вина от карменер и петнайсет години по-късно страната и сорта са тясно свързани в съзнанието на потребителите от цял свят. Отличаващият се с дълбок и интензивен цвят карменер има нужда от дълъг вегетационен период, за да достигне пълния си потенциал. Характерни за него са аромати на боровинки и пипер и гладки и закръглени танини, които правят сорта любимец на стотици хора по света.

Принципно чилийският совиньон се отличава с по-различна натура от новозеландския си колега: аромати на зелена ябълка, круша, ананас, пикантност, тяло с по-умерена свежест.