Масаж след ски ден

« Назад
Възстановяваща спа програма след каране на СКИ
Предлага се само през зимния период, след откриването на ски сезона

Най-здравословният спорт през зимата са ските. Планинският въздух, движението и откъсването от града, носят положителни емоции и адреналин.
Ски спортът натоварва мускулите на цялото тяло, като изисква ловкост, бързина и съобразителност, спрямо неравностите на терена и спецификата на снежната покривка. Натоварването при практикуването на ски е най-силно изразено в краката, в глезените и колената, както и в зоната на гръбнака.

Добрата скиорска форма изисква двигателна активност целогодишно и внимаване с килограмите. Освен това, за удоволствието от карането на ските помагат добрите практики на класическия масаж, които тонизират тялото.

Класическият релаксиращ масаж цели подобряване на спортните резултати и добро физическо състояние. Той се прилага при подготовка на тялото за спорт, за възстановяване след натоварване и за подобряване на качеството на тренировъчния процес в периоди на почивка и възстановяване.

На практика преди първото спускане по пистата всеки скиор трябва да загрее тялото си. 5 или 10 минути могат да бъдат достатъчни за разтриване на прасците, леки напъди, кръгови движения в кръста и опъване на раменете. Така се подобрява кръвообращението, мускулите се загряват, ускоряват се процесите на сърдечносъдовата и дихателната система. Между самите спускания, когато сте на лифта, могат да се правят дихателни упражнения за обогатяване на кръвта с кислород.
Натоварването по време на ски ваканция трябва да бъде дозирано и с постепенно увеличаване

Няколко часа след тренировката е препоръчително осъществяването на възстановителна програма. Тя цели премахване на умората, намаляване на напрежението в мускулите, подобряване на тяхната гъвкавост, за да се избегнат травми и премахване на дискомфорта и болката, ако има такива.

Възстановителната програмата започва с посещение на СПА центъра на комплекса.
Като начало можете да направите контрастна водна терапия за краката. Т.нар. кнайп пейка е подходяща за това. Затоплената керамична пейка за сядане има пред себе си две вани с топла и студена вода за последователно потапяне на краката. Процедурата подготвя тялото за преминаване към високотемпертаурните нива на сауната или парната баня / в зависимост от спецификата на здравословното състояние на конкретния човек и неговото кръвно налягане/
Междувременно се препоръчва приемането на минерална вода, а добринишката минерална вода е с доказани здравословни ползи.
Престоят в топъл минерален басейн или вана са ароматни етерични масла също дава резултат - отпускат се стегнатите мускулите.

След загряване на тялото се препоръчва класически масаж, който третира врата, гръбначния стълб, седалището и краката. Терапевтът с индивидуален подход определя силата на натиск при масажирането, движенията на ръцете са бавни и леки, като се използват и някои дренажни техники. На физиологично ниво, масажът въздейства на централната нервна система, като укрепва и подобрява дейността на всички органи и системи в организма и стимулира лимфно-дренажния ток.

След масажа тялото се отпуска в лека летаргия или кратък сън- едно презареждане с нови сили за вечерта и следващия ден.

За повече информация, посетете Спа рецепция на ниво -1